Ketodieta? Co je to? – Pojďte ji prozkoumat
Ketodieta je styl stravování, který určitě znáte také pod různými názvy, např. ketonová, ketogenní dieta nebo nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem tuků.
Co je to tedy ketodieta?
Protože všude po internetu koluje spoustu nesprávně formulovaných vysvětlení, proto si to pojďme trochu ujasnit.
Keto je životní styl, kdy veškerou energii, kterou denně spotřebuješ na fungování tvého těla, bereš z tuků (přijatých nebo uložených). Tento stav, kdy tělo „jede na tuky“ se nazývá ketóza.
Ketodieta je tedy způsob stravování založený v první řadě na sníženém příjmu sacharidů na přibližně 30g čistých sacharidů /denně. Do ketózy se nedostaneš tím, že zvýšíš tuky, ale tím, že snížíš sacharidy! Neplést si to, prosím pěkně!
Bílkoviny
Pokud chceš ketodietou zhubnout především tuky (tedy nepoužíváš ji jako prostředek léčby nebo udržení váhy), pak je pro tebe nejdůležitější hlídat si správný příjem BÍLKOVIN. Ano čteš správně, BÍLKOVIN! Jak jistě všichni víme, bílkoviny jsou nejdůležitější makroživiny pro správné fungování celého organismu. Nutně je potřebujeme na obnovu a růst svalů, růst buněk, také růst vlasů, nehtů apod. Proto mít správný a odpovídající příjem bílkovin je náš cíl, kterého musíme každý den dosáhnout!
Tuky
No a tuk funguje jako naše palivo.
Pokud ještě pořád chceš hubnout tuky, tak se na chvilku zamysli… To zda jsi nebo nejsi v ketóze, není určeno tím, kolik tuků přijmeš (pokud je jich příliš tak taky samozřejmě). Je to dáno tím, že přijímáš minimální počet sacharidů (zvýšení sacharidů tě z ní tvz. vykopne). A proč tedy nepotřebuješ přijímat plných 70 nebo více % tuků? Protože ten rozdíl, který potřebuješ jako pohon místo glukozy, máš pěkně uložený ve špecích, kterých se tak nutně chceš zbavit.
Dává ti to smysl? Tak super. Takže se přestaň divit, že nehubneš a už vůbec ne tuky, když jich máš vlastně moc. Příjem kvalitních tuků by se pak měl pohybovat někde mezi 50-60%.
A ještě taková malá vložka na závěr tohoto článku. Není pravdou, že bílkovin musíš přijímat málo kvůli tomu, aby si je tělo náhodou nerozložilo na cukry. Naše těla nejsou hloupá! Rozložit bílkoviny na cukry a použít je jako glukozu pro energii je tak složitý proces, že mnohem raději sáhne do špeků, je to pro něj totiž jednodušší!
Abyste se do ketózy dostali (o tom příště) a udrželi se v ní, nepotřebujete vůbec pít jen proteinové nápoje ani jen chroupat zelené listí. Můžete si úplně v pohodě vařit vynikající jídla v pohodlíčku domova.
A recepty? No tak ty najdete tady u mě na stránkách 🙂