Ketodieta – co jíst a čemu se vyhnout?
Jestli jste si o ketodietě začali číst od prvního článku a dostali jste se až sem, pak jste určitě už netrpěliví a hlavně zvědaví, co že to teda vlastně můžete jíst.
Ketodieta (keto způsob stravování, keto životní styl) je založený na zvýšeném příjmu zdravých tuků. Nemyslete si ale, že můžete jíst všechny tuky. Měli byste si totiž pečlivě vybírat ty skutečně nejvhodnější.
Tak pojďme na to!
Ketodieta co jíst?
Živočišné zdroje
- vejce
- maso zvířat z divokých chovů nebo alespoň farem (hovězí, vepřové, kuřecí, ryby a mořské plody)
- játra, ledvinky a srdíčka těchto zvířat
- raw a plnotučné jogurty, sýry, smetana a máslo
Tuky:
- používejte ghee, sádlo, kokosový olej, kachní sádlo nebo lůj na vaření, pečení nebo smažení
- používejte extra panenský olivový olej, avokádový nebo makadamiový olej na saláty a studenou kuchyni.
- další zdravé tuky jako např. ořechy, semínka a jejich másla; kokos, avokádo a kakaové máslo. U ořechů a semínek si dávejte pozor na obsah sacharidů, např. kešu a pistácie jich mají celkem dost.
Ovoce a zelenina:
- do keto jídel můžete zahrnout zeleninu s minimálním obsahem čistách sacharidů jako např. listová zelenina, zelí, květák, brokolice, salátové okurky, cukety, celer, chřest apod.
- z ovoce pak můžete zahrnout nízkosacharidové bobule jako např. maliny, borůvky, jahody; citrón, limetka, rebarbora, kokos a avokádo.
Další:
- bylinky (sušené i čerstvé)
- neslazené rajčatové produkty
- hořčice
- neslazený kečup
- hovězí vývar
- rybí omáčka
- kyselé okurky
- kysané zelí
- zdravá nízkosacharidová sladidla jako např. stevia, erythritol a sladidla na bázi inulinu.
- tmavá čokoláda s minimálním obsahem kakaového másla 85% a raw neslazený kakaový prášek.
- kvalitní proteinový prášek (bez sacharidů a jiných aditiv), želatina, kolagen, kypřící prášek, prášek do pečiva.
Čemu se u ketodiety vyhnout?
- všechna jídla jejichž základem jsou zrna jako např. chleba, těstoviny, rýže, sušenky, pizza, oves a ovesné vločky.
- všechna jídla s vysokým obsahem sacharidů a cukrů jako např. koláče, dorty, zmrzliny, sirupy, med, tropické ovoce a většina ovoce, sušené ovoce, koktejly a pivo
- všechny zpracované a zánětlivé tuky jako např. rostlinné oleje, margaríny, palmový olej, kanolový olej a hotové výrobky ze sójy.
- hotové produkty označené jako „nízkotučné“ a „s nízkým obsahem cukrů“
- koření a hotová jídla s obsahem karagenanu, glutamanem sodným apod.
- maso a masné výrobky z velkochovů
(Visited 12 926 times, 1 visits today)