Ingredience
-
120ml vody 43°Cvlažná voda
-
6g sušeneho droždí2 lžičky
-
10g inulinu2 lžičky
-
3ks vejcestřední
-
56g změklého másla
-
60g zakysané smetany
-
1 lžíce jablečného octa
-
150g mandlové mouky
-
80g mletých lněných semínek
-
24g psyllia práškupsyllium namelte na prášek
-
3 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička himalájské soli
Postup
Kroky
1
Hotovo
|
Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem. |
2
Hotovo
|
Do mísy dáme kvasnice, inulin a zalejeme vlažnou vodou (ideálně 41-43°C). Přikryjeme a necháme vzejít kvásek (asi 7 minut). |
3
Hotovo
|
Mezitím si v jiné míse umixujeme vejce, máslo, zakysanou smetanu a jablečný ocet. V další míse pak smícháme mouku se semínkem, psylliem, práškem do pečiva a solí. |
4
Hotovo
|
Ke kvásku přidáme umixované mokré suroviny a důkladně zamícháme. Nakonec přisypeme suché suroviny. Necháme chvilku stranou "nabobtnat". |
5
Hotovo
|
Navlhčenýma rukama pak opatrně přendáme do formy na chleba vyložené pečícím papírem (nebo vymazané sádlem) a necháme na teplejším místě ještě asi 50 minut kynout. (Vykyne zhruba ještě cca o 2cm) |
6
Hotovo
|
Mezitím si předehřejeme troubu na 170°C. |
7
Hotovo
|
Pečeme zhruba 35 minut. Aby se chlebík nepřipálil na povrchu, můžete ho na posledních 10 minut přikrýt alobalem. |
8
Hotovo
|
Po upečení vyndáme z trouby, necháme ještě 15 minut stát ve formě, pak vyndáme a než ochutnáme, necháme ho úplně vychladnout. Dobrou chuť :) |